maanantai 13. tammikuuta 2014

Holetan pimenevässä illassa kirjoittelen - Lauantai 11.1.2014



Kovin on kokonaisvaltainen tämä paikka! Elämään täällä uppoutuu kyllä niin melkoisesti, ja hyvä niin, ei ehdi tulla niin kova ikävä kuin ehkä muuten. Asustelen ainakin tällä hetkellä Holetassa Elsan luona, koirien, kissojen ja lehmän kanssa maalla. Hyvin eri maailma kuin Addis, tiekin on niin kuoppainen, että hyvä että autolla pääsee. Yöllä rotat rapisevat katolla ja koirat ulvovat jos joku eläin liikkuu lähettyvillä. Minulla on oma ”vieras huone”, oikeammin ulkorakennus, jossa on myös toimisto ja kylppäri. Oikein kätevä! Netti täällä toimii silloin kuin sitä itseä huvittaa, samoin puhelimet. Nettikin on mokkula, joka käy kuulemma vain Elsan koneeseen, että saa nähdä mitä kouluhommien tekemisestä tulee... Tätä blogiakin kirjoitan nyt Wordille, mistä ajattelin sitten lisätä sen nettiin, kun tilaisuus tarjoutuu. Olemme yrittäneet myös metsästää minulle etiopialaista sim-korttia, mutta ne olivat koko Holetasta loppu, joten vasta tiistaina kun menemme Addikseen saan asian kuntoon. Toivottavasti. Maanantai on keskuksella vapaa muslimipyhän takia.

Eilen esittäydyin opiskelijoille Lafton toimipisteessä (missä on siis ammattikoulu), mutta varsinaisesti opetuspuuhiin en vielä päässyt. On hieman kysymysmerkin alla mitähän minun halutaan opettavan, mutta kenties se tässä matkan varrella selviää. Muutenkin on lähes koko ajan sellainen olo, että ei tiedä mitä tehdään ja mitä tapahtuu. Muut keskustelevat amharaksi ja silloin tällöin joku kääntää jotakin, jos se koskee minua. Melkein kaikki keskuksella kuitenkin ymmärtävät englantia, mutta luulen että hierarkiassa alempana olevat eivät kehtaa tai heidän ei kuulu puhua englantia ylemmän läsnäollessa. Arvoasteikossa ylin kääntää, jos se on tarpeen. Tai en tiedä, siltä ainakin tuntuu. Olen kuitenkin todella iloinen, sillä Elsan tytär Sebele on valaissut kulttuurillisia asioita kiitettävästi. Huomaa, että keskuksella on kokemusta ulkomaalaisista vapaaehtoisista. Esimerkiksi kun kyselin Lafton opettajankokouksessa neuvoja tutkimuksen tekemistä varten, Sebele ja muu henkilökunta antoi hyviä vinkkejä.

Elsa on pitänyt minua täällä kuin kukkaa kämmenellä! Vapaapäivän kunniaksi tänään lauantaina teimme retken Amboon, jossa kävimme kuumille lähteille perustetussa kylpylässä(kaipa sitä siksi voisi kutsua). Lähtö tosin viivästyi melkoisesti, kun Mule-kuljettajan täytyi vaihtaa pakuun rengas ennen lähtöä. Kävimme myös paikallisilla markkinoilla ostamassa vihanneksia ennen kuin suuntasimme länteen. Ja voi apua, ekaa kertaa juuri tuolla markkinoilla todella huomasi kuinka ihmiset tuijottaa! Addiksessa on niin paljon ihmisiä ja toki myös enemmän valkoihoisia, että en nyt ihan noin suurissa määrin ole herättänyt kummastusta, mutta täällä maalla olin varsinainen nähtävyys. Yleensä ihmiset eivät kuitenkaan kerjää, vaan puhtaasta uteliaisuudesta toljottavat hölmistyneinä. Lapsiin on kyllä helpompi suhtautua, koska ovat usein niin avoimia. Kun jonotimme kylpylään (noin puolitoista tuntia :D), edellämme oli muutamia lapsia, ja ai että kun oli hauska leikki sanoa minulle käsipäivää ja ladella kaikki mitä englanniksi osaa sanoa: ”My name is se-ja-se. I live in Ambo. I obey at school.” Tämä tuli konemaisen automaattisesti, mutta huvitti suuresti meitä kaikkia. Melkein tunnin jaksoimme tätä leikkia. Itse ”kylpylä” oli siinä mielessä aivan mahtava, että oli tarjolla lämmintä vettä!

Palataan taas!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti