tiistai 28. tammikuuta 2014

Yksin ei oo kiva sairastaa – perjantai 24.1.2014



Viime viikonloppuna sain siis flunssan. Kova kuume, nuha ja yskä iskivät melko puun takaa, vaikka yöllä olen yrittänyt varautua lämpimästi kolmella peitolla, kolmella paidalla jne. Addiksessa on ollut suhteellisen kylmä ja paikallisetkin ovat saaneet tästä osansa. Täkäläisiin tapoihin ei kuitenkaan kuulu jäädä kotiin lepäilemään, vaikka kuumetta olisi kuinka paljon, vaan pitkää päivää painetaan tästäkin huolimatta. Liekö muuten niin leppoisa työtahti pakottaa kaikki terveet ja sairaat töihin? En tiedä. Suomesta tuotu buranakin tuntui vaikuttavan vain hetkellisesti.

Olisiko ollut keskiviikko, kun emme lähteneetkään töihin, vaan omistimme päivän pyykinpesulle. Monta kuutiota vaatteita oli ilmeisesti säästetty tätä päivää varten, sillä säkkejä riitti kolmelle pesijälle viideksi tunniksi! Elsan uudet palvelijat olivat tottakai mukana ja ilmeisesti ammattipyykkäri. Menimme siis autolla läheiselle joelle, jossa virtaus oli vähän kovempi ja siellä sitten vanhanaikaisesti pesusoikoissa käsin pestiin. Minun ei tietenkään annettu tehdä mitään: Elsa ja minä vain katseltiin vierestä. Minulle Elsa kertoi, ettei hän osannut pyykkiä pestä, mutta neuvoja kyllä riitti J Lievästi hävetti, kun minun vaatteet piti pestä kolme kertaa normaalin yhden sijasta. Elsa oli myös varannut jotakin snackseja itselleen ja minulle. Tuli sellainen olo, että ollaanko tässä nyt jossain elokuvissa katsomassa kun toiset pyykkää...

Yhtenä päivänä, Good Samaritanin johtokunnan jäsen josta olenkin jo puhunut, kutsui minut luokseen kylään. Halusi näyttää talonsa ja esitellä vaimonsa ja joitakin muita sukulaisia JHän suureellisesti julistautui etiopialaiseksi isäkseni, vaikka yhteisen kielen kanssa olikin silloin tällöin ongelmia. JA. Hänen vaimonsa, mukava nainen, tarjosi ruokaa. Ei siinä mitään, perusinjeraa, linssikastiketta ja lihaa, mutta about vuorokauden kuluttua alkoi mahaoireet... Olin kyllä varautunut, että Etiopian matkasta ei voi selvitä ilman jonkinlaisia terveydellisiä kommelluksia, mutta ei se silti kivaa ollut. Varsinkin alkuun Elsa ja muut olivat kovin, että ei se mitään vakavaa ole, normaalia reissaajan vatsavaivaa. Tätä vatsavaivaa kun oli kumminkin jatkunut neljä päivää, sanoin topakasti, että nyt kyllä haluaisin mennä käymään lääkärissä ihan vaan varmuuden vuoksi. Painotin myös, että haluaisin Ruotsin lähetystön klinikalle, en Holetan paikalliselle terveysasemalle (anteeksi länsimaalaisuuteni, mutta henkilökunnan englannintaito ja eikä-mitkään-yrttihoitomenetelmät olivat suuressa arvossa).

En kyllä klinikalla ainuttakaan ruotsalaista tavannut, mutta vastassa oli hyvin pahantuulinen hoitaja, joka alkoi suorastaan huutaa, kun en hoksannut heti ilmoittautua vastaanottoon. Kipeänä vieraassa maassa ei haluaisi kokea moista, mutta en ainakaan ruvennut rähjäämään vastaan! :D Dr. John (niin kuin hän itsensä esitteli) oli kuitenkin erittäin mukava ja antoi käyntikortin jos tulee kriittiset paikat. Loppujen lopuksi suolistosta löytyi jonkin sortin loinen, jota nyt hoidetaan. Oli siis hyvä, että pidin pääni ja menin oikeaan lääkäriin. Tänään olen vain nukkunut (sain luvan jäädä pois töistä, kun sanoin, että tod.näk. joudun istumaan veskissä koko päivän) ja syönyt pakolla, kun lääkkeitä ei voi ottaa ilman ruokaa. En ihan ymmärtänyt miksi Elsankin piti jäädä tänään kotiin, yritin kyllä sanoa, että pärjään mainiosti yksinäni, mutta ei tullut kuuloonkaan. Ylipäänsä täytyy kyllä sanoa, että kyllä vie mehut moinen sairastelu. Kello on nyt 12.52, olen nukkunut tänään kahdet päikkärit ja varmasti kohta taas uudestaan. Onneksi flunssa on kuitenkin paranemaan päin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti