lauantai 18. tammikuuta 2014

Toimettomuusko suloista? - Sunnuntai 18.1.2014



Ompa kyllä ollut turha olo tässä viime päivinä. Perjantaina meidän piti lähteä jo kuuden jälkeen aamulla Holetasta, koska Elsalla oli tapaaminen kahdeksalta jossakin ”government officessa” Addiksessa. Olimme yllättäen paikalla ajoissa, mutta meille kerrottiin, että sisälle pääsisi vasta aikaisintaan puoli yhdeksältä. Odottelimme sitten autossa sen aikaa (itse otin torkutkin), että kello tulisi tarpeeksi. Odottelusta ei kuitenkaan ollut mitään hyötyä, sillä jouduimme lähtemään tapaamatta ketään. Turha reissu siis. Seuraavaksi Mule vei meidät Good Samaritanin toimistolle Mekanisaan, jossa minun oli määrä tehdä jälleen yhdistyksen esitettä. En kuitenkaan voinut tehdä mitään, sillä Elsan täytyisi ensin lukea läpi mitä olin jo kirjoittanut ja sanoa sitten, josko hän haluaisi muuttaa jotakin vai ei. No, eihän näin kiireisellä ladylla kuin Elsa ole aikaa moiseen, joten istuskelin sitten pari tuntia lueskellen Etiopian ammattikoulusysteemistä, kunnes minulle ilmoitettiin, että voisin mennä Laftoon (kenties pitämään englannin tunnin?). Saavuin kuitenkin Laftoon, eikä sielläkään ollut minulle mitään tekemistä, joten istuskelin opettajanhuoneessa taas jonkun parisen tuntia. Koko päivä meni istuskellessa ja odotellessa! Kotimatkalla kävimme kuitenkin Mercatossa (Afrikan suurin tori), jossa oli korttelitolkulla myyntikojuja. Mitä tahansa keksii haluta, luultavasti Mercatosta saa, kunhan tietää mistä etsiä. Poimimme myös kyytiin joitakin Elsan kaukaisia sukulaisia, joilla oli kaksi teini-ikäistä lasta. Sukulaiset ovat nyt majailleet Holetassa luonamme pari päivää, ilmeisesti lapsista yritetään leipoa Elsalle uusia kotiapulaisia. Olen kyllä huomannut, että Elsa on tärkeä ja arvostettu nainen, tässä tapauksessa Suuri Sukulainen, jonka puoleen käännytään, kun on vaikeuksia.

Viikonlopuksi meillä ei ollut kummempia suunnitelmia ja ehdin jo miettiä, että mitähän meinaan tehdä koko kaksi päivää maalla.Eilen iltapäivällä Mule kuitenkin valjastettiin näyttämään minulle paikkoja Holetassa. Hyppäsin siis moottoripyörän tarakalle ja niin sitä mentiin, ilman kypärää tietenkin! Aluksi Mule ajoi suht hiljaa, ajatteli varmaan, ettei nyt pelästytetä tyttöä heti alkuunsa, mutta takaisin tullessa mentiin jo aika kovaa. Mutta en kyllä myönnä, että olisi pelottanut J Maisemien lisäksi näinpaikallista festivaalimeininkiä: kävimme ortodoksikirkossa vuorilla, jossa oli meneillään jokin suuri juhla. Koko Etiopia on ollut sekaisin tästä ortodoksipyhästä, kadut ovat koristeltu Etiopian lipuilla ja ratsukulkueet kiertelevät pitkin ja poikin. Ei ole kuitenkaan selvinnyt, mitä tässä juhlitaan, vaikka olen yrittänyt kysellä, mutta jotakin uskontoon liittyvää.

Lisäksi iltasella tapasin Elsan ystävän, joka työskentelee myös kehitystyön parissa. Juttelimme pitkät pätkät afrikkalaisesta politiikasta ja opin myös, että yli kaksituhatta vuotta sitten Etiopiassa on ollut vallalla heimosta toiseen kiertävä vallanpitosysteemi. Jokainen heimo vuorollaan saa hallita kahdeksan vuotta ja sitten vuoro siirtyy eteenpäin. Kuulemma maailman vahin demokratiasysteemi! Tämä valtio-oppia lukenut mies on kuulemma luennoinut tästä poliittisesta järjestelmästä ympäri maailmaa ja tuntui todellakin tietävän paljon asioita. Hän oli myös kovin kiinnostunut minun tutkimuksestani, joten juttelimme myös siitä J On ylipäänsä oikein mukavaa kun löytyy ihmisiä, jotka puhuvat sen verran hyvää englantia, että voi keskustella ihan kunnolla.

Tänä aamuna herätessäni olin vähän kipeä, kurkku kipeänä ja tuntui, että varmaan oli kuumetta... Otin kuitenkin buranaa ja skippasin suosiolla kirkon, jotta voin levätä kotosalla. En kuitenkaan usko tässä vaiheessa, että tämä olisi mitään vakavaa. Mutta täytyy seurata. Elsan lehmä oli kuitenkin vielä paljon kipeämpi: aamupalalla kuulin, että se taitaa synnyttää pian, mutta ei tiedetä onko vasikka elossa. Elsa ja ”palvelusväki” olivat olleet valveilla koko yön vahtien, ettei lehmä vain kuolisi. Toivottavasti kaikki menee hyvin, kyseessä on hyvin sympaattinen lehmä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti