Ruoka on tärkeä juttu ja kertoo paljon
alueesta jolla ollaan. Myös täällä Etiopiassa olen löytänyt omat suosikkini ja
inhokkini. Niin kuin olen jo aiemmin kirjoittanut kasvikset ja hedelmät ovat täällä
Afrikan auringon alla todella hyviä. Elsan tomaattikeitto, joka on
ymmärtääkseni tehty lihaliemeen, on aivan mahtavaa.
Toinen suuri herkkuni on yksinkertaisesti salaatti, jossa on tomaatin lisäksi
sipulia, kesäkurpitsaa ja avokadoa sekä hieman oliiviöljyä ja viinietikkaa.
Nam. Täytyy ihan kokeilla Suomessa, josko onnistuisin S-marketista saatavilla
aineksilla pääsemään lähellekään tätä. Minulle oli myös uusi asia, että on
olemassa vihanneksille erikseen tarkoitettua pesuainetta. En tiedä kuinka yleisessä
käytössä se on, mutta ainakin Holetan gourmet-keittiössä hygieniasta
huolehditaan.
Kansallisruoka injera ei sinällään ole
suosikkini, mutta se kyllä menettelee kunhan soossi on hyvä. Esimerkiksi eilen
olimme Nardoksen luona illallisella ja meille tarjottiin injeraa
lihakastikkeella, jonka nimi on shiroo. Maistui kuin Rauni-mummin lihakastike
ennen vanhaan, vain lihakököt puuttuivat! Ihan superhyvää siis. Mutta täytyy
kyllä silti myöntää, että joskus tulee vähän korvista ulos ainainen injeran
pupeltaminen... Keskuksella lounaaksi saa usein pastaa tai riisiä, mikä tarjoaa
ihan mukavaa vastapainoa kaikille uusille ja vieraille makuelämyksille. Lihaa
myydään lihakaupoissa, joita on melkeinpä joka kadunkulmassa, ja kristityille
ja muslimeille on luonnollisesti omat kauppansa. Ensialkuun vähän hämmästelin
kun lampaan ja naudan ruhot vain roikkuivat ilman mitään suojaa kuumassa
helteessä kaupan avonaisella tiskillä, mutta siihenkin on jo aikalailla
tottunut. Juusto ja maitotuotteet ylipäätään ovat Addiksessa törkeän kalliita
ja margariini tuntuu loppuneen koko viiden miljoonan ihmisen kaupungista.
Olemme nyt kolme viikkoa metsästäneet sitä kaikista mahdollisista
supermarketeista, mutta aina on tarjolla vain ei oo:ta.
Ohraa täällä myös syödään runsaasti,
siitä valmistetaan mm. mustaa, hieman kotikaljaa muistuttavaa juomaa. Olen jo
oppinut, että herkkä länsimainen vatsani ei pidä tästä juomasta: vartin päästä
juomisesta maha alkaa möyriä ihan kamalasti, niin että ihan nolottaa. Sen
sijaan tsukko, niinikään ohraruoka jota tarjotaan aamupalalla, on suuri
herkkuni. Se on yksinkertaisesti paahdettua ohramössöä, johon sekoitetaan
hieman öljyä ja suolaa. Jollain tapaa tsukko tuo mieleen ruisleivän J
Elsa on myös rahdannut Suomesta Pirkan grillaus- ja yleismaustetta ja sitä
olemme silloin tällöin lisänneet tsukkoon. Erinomainen etiopialais-suomalainen
yhdistelmä! Kahvi on oma lukunsa, jokseenkin erilaista kuin Suomessa, ja sitä
juodaan joko sokerin tai suolan kanssa. Yllättäen suolakahvi on ihan jees,
menee siinä missä kahvi sokerillakin. Jotakin yrttiä lisätään niinikään kahviin
aina joskus.
Paikalliset ostavat ruokansa Addiksessa
pääasiassa pikkuisista katukojuista ja Holetassa maalaismarkkinoilta.
Länsimaalaisille ja varakkammalle väelle on kuitenkin tarjolla isoja ja
hienojakin supermarketteja, joista saa monenmoista suklaakekseistä
superpehmeään vessapaperiin, hajuvesiin ja tuoremehuun. Karjalanpiirakoita en
kumminkaan ole mistään löytänytJ!
Näissä marketeissa hinnat lähentelevät jopa Euroopan tasoa, ettei ole ihmekään
jos ei keskiverto pulliaisella ole varaa shoppailla näissä kaupoissa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti